Hoe bevorder je de structuur én het ondernemerschap in een groeiend familiebedrijf?

28 mei 2019
Hoe bevorder je de structuur én het ondernemerschap in een groeiend familiebedrijf?

“Niets kan starten zonder visie en enthousiasme, niets kan blijven duren zonder systemen en structuren”

Voor familiebedrijven die een sterke groei kennen, is bovenstaande stelling een grote uitdaging. De meeste ondernemers lopen niet warm voor de woorden ‘structuur’ en ‘systemen’. Vroeger verliepen interacties tussen de medewerkers op een niet-gestandaardiseerde manier met een succesvol resultaat. Met de nieuwe realiteit dringt zich een vernieuwde aanpak op, die de onderneming klaarmaakt voor de toekomst.

Waarom is verandering nodig?

Door een toenemende groei in aantal medewerkers, aanbod en/of marktsegmenten stijgt de complexiteit. Er zijn meer verschillende processen nodig, het aantal interacties neemt toe, enz. Groei heeft dus als gevolg dat medewerkers steeds meer afhankelijk worden van ondersteunende systemen om het werk gedaan te krijgen. Voorbeelden van systemen zijn software, rapporteringen, rolbeschrijvingen, gestandaardiseerde werkmethoden, checklijsten, enz. Medewerkers in een groeibedrijf krijgen meer en meer nood aan duidelijkheid en een betere communicatie.

Hoe kan structuur en ondernemerschap hand in hand gaan?

Een terechte bezorgdheid van ondernemers is dat het bedrijf bureaucratisch en formeel wordt, de flexibiliteit vermindert en de alertheid voor de markt daalt. Daarom moet je als ondernemer niet alleen een aantal zaken formaliseren, maar ook werken aan de bedrijfscultuur. Dat is belangrijk om het leiderschap bij medewerkers te bevorderen. 

Moet de ondernemer zijn goede intuïtie laten varen?

De ondernemer steekt zijn voelsprieten uit en neemt besluiten op basis van formele en informele informatie. De visie en strategie berusten op de ‘goede intuïtie’ van de ondernemer, maar zijn niet uitgewerkt. De grote vraag is of de eigenaar deze intuïtie met leidinggevenden wil delen, zodat ook zij in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen.

Tijdens het groeitraject hebben ondernemers soms moeite om deze stap effectief te zetten en te delegeren. Delegeren betekent dat medewerkers besluiten mogen nemen, die misschien anders zijn dan de besluiten die de familie zou nemen. Voor ondernemers blijft dit één van de grootste uitdagingen. 

Conclusie: inzetten op structuur of eerder op cultuur?

Ook hier gaat het weer om een en-en-verhaal. Bij groei dien je enerzijds in te zetten op structuur en ondersteunende systemen. Anderzijds moet je de focus op de bedrijfscultuur behouden om het leiderschap bij de medewerkers te bevorderen.

Nieuwsbrief

Gratis bedrijfsadvies in jouw mailbox.

* verplicht veld
KLIMA+

KLIMA+

Om een mooi beeld te krijgen van de firma voerde Els, na een paar gesprekken met mezelf, ook een gesprek met de verantwoordelijke van elke vestiging
Peter De Vos
Schilderwerken De Roo

Schilderwerken De Roo

Als bedrijfsleider van de derde generatie voelde ik de nood aan meer structuur binnen ons familie

Peter De Roo
Vanrobaeys

Vanrobaeys

De afgelopen jaren timmerden we hard aan de groei van ons familiebedrijf.

Jorgen Vanrobaeys
Habitat

Habitat

Om Habitat verder te laten groeien was er nood aan meer structuur in de organisatie.

Emmanuel Louf
Entrio

Entrio

Het gaat echt om een individueel traject, waarbij Els volledig mee stapt in het verhaal van het bedrijf.
Veerle Verfaille

Tools

De waarderende aanpak is een methode die gericht gebruikt maakt van positieve ervaringen en voorb

Analyseer problemen: bekijk oorzaken en gevolgen
Leer uit ervaringen
Maak een inspirerend toekomstverhaal
Objectiveer je beslissing