De cruciale rol van de ondernemer in projecten

15 februari 2024
De cruciale rol van de ondernemer in projecten

Als ondernemer projecten ondersteunen? Een must!

De hedendaagse bedrijfswereld zit vol uitdagingen. Innovatieve processen onder de knie krijgen, een ERP-systeem implementeren … er liggen heel wat projecten op tafel. Het projectteam zet zich er hard voor in, maar als ondernemer geef jij de doorslag. Want als een project goed wordt ondersteund door het management, krijgen de slaagkansen een grote boost! 

Het engagement van het directieteam is niet langer optioneel, maar is een noodzaak bij het realiseren van een project. Strategische doelen halen, risico’s minimaliseren, mensen en middelen toewijzen … alles loopt makkelijker wanneer het project gedragen wordt door het management. Op lange termijn creëer je een sterkere bedrijfscultuur en meer betrokkenheid. Kortom, een win voor het project én voor je bedrijf!

7 concrete actiepunten

Als directieteam kun je op verschillende manieren bijdragen aan een project. Je hoeft daarom niet actief mee te werken aan de uitvoering ervan. Je engagement duidelijk uitdragen, kan al heel wat betekenen!

  1. Visie en strategie
    Actieve betrokkenheid bij projecten helpt de toekomstvisie en strategie waarborgen. De visie geeft het project richting en zorgt dat alle betrokkenen mee zijn met de bedoeling en het beoogde eindresultaat. Vragen zoals ‘Waarom doen we dit project?’ en ‘Hoe draagt het bij aan de toekomstvisie?’ krijgen zo een helder antwoord.

     
  2. Bedrijfsbreed ondersteunen
    De zichtbare steun van het directieteam creëert een klimaat van betrokkenheid en ondersteuning in de hele organisatie. Op die manier bevorder je de samenwerking tussen verschillende teams, wat een soepel verloop van het project ten goede komt.

     
  3. Mensen en middelen toewijzen
    Projecten hebben mensen en financiële middelen nodig. Als geëngageerd directieteam begrijp je de prioriteit van het project en wijs je de juiste mensen en de benodigde middelen correct toe.

     
  4. Risico’s beheersen
    Projecten brengen potentiële risico’s met zich mee. Een betrokken directieteam helpt mogelijke risico’s identificeren, begrijpen en aanpakken. Die effectievere risicobeheersing kan eventuele obstakels tijdig wegnemen.

     
  5. Voorbeeldfunctie opnemen
    Dankzij je betrokkenheid fungeer je als rolmodel voor de medewerkers. Je toont het belang van het project en moedigt je team aan om zich volop in te zetten voor een geslaagd project. 

     
  6. Stakeholders managen
    Het directieteam speelt een essentiële rol bij het beheren van belanghebbenden, zowel intern als extern. Jouw betrokkenheid bij het project vergemakkelijkt de communicatie met al deze partijen. Tegelijk is het cruciaal om hun steun en vertrouwen te behouden.

     
  7. Verantwoordelijkheid opnemen
    Door betrokkenheid te tonen neem je als directieteam de verantwoordelijkheid voor het project en de uitkomsten. Die aanpak motiveert niet alleen het projectteam, het verhoogt ook de kans op een succesvolle afronding.

 

Klaar om als directieteam aan de slag te gaan met deze tips? Of wil je graag wat begeleiding? Ik ondersteun jullie met veel plezier. Zo werken we samen aan geslaagde projecten. Geef me gerust een seintje via 0470 82 46 66 of els.maes@alnus.be. Dan plannen we snel een gesprek!

Nieuwsbrief

Gratis bedrijfsadvies in jouw mailbox.

* verplicht veld
CEO Lootens Line

CEO Lootens Line

Els leert ons bedrijf steeds beter kennen en ontdekt zo de remmingen voor groei.
Jan Lootens
Pittman Seafoods

Pittman Seafoods

Als je intern zaken wil doen bewegen in je onderneming, is het goed om een extern persoon in te schakelen.
Joke Vandepitte
Hellyn kartonnage

Hellyn Kartonnage

In het kader van een verdere duurzame groei van ons familiebedrijf fusioneerden we begin vorig ja

Mieke Hellyn
Gheeraert Transport

Gheeraert Transport

Via overnames zijn we ons transportbedrijf aan het uitbouwen tot een groep.

Stijn Gheeraert
Vind!

Vind!

Wat alnus echt onderscheidt van andere adviesbureaus, is dat ze onmiddellijk nieuwe opportuniteiten aanstippen.
Nathalie Christiaens

Tools

Pak problemen aan in 7 stappen

De ‘empathy map’ helpt om inzichten te verwerven in de belevingswereld van je medewerkers.

Leren en aandacht voor leren zijn dé sleutel voor organisaties om flexibeler en wendbaarder te ku

De STAR-methode (Situatie-Taak-Actie-Resultaat) is een hulpmiddel om het gedrag van een kandidaat

Denk na over de arbeidsinhoud van jobs
Analyseer problemen: bekijk oorzaken en gevolgen