Meerdere schouders kunnen meer dragen

16 juni 2017
Meerdere schouders kunnen meer dragen

Snelgroeiende bedrijven kunnen chaotische werkomgevingen creëren. Als een bedrijf groeit, neemt de werklast exponentieel toe. De medewerkers worden overstelpt met werk. Deze grotere werkdruk zorgt ervoor dat de goed functionerende aanpak uit het verleden begint te falen en dat competente collega’s zelfs fouten gaan maken. Vanzelfsprekend komt dit de productiviteit van het bedrijf niet ten goede. Bovendien heeft de ondernemer het gevoel er helemaal alleen voor te staan en alle beslissingen te moeten nemen. In dit geval kan de ondernemer zelf de bottleneck zijn die de verdere groei van het bedrijf belemmert.

Een ondernemer hoeft er uiteraard niet alleen voor te staan. Meerdere schouders kunnen namelijk meer dragen.

Het ligt voor de hand dat bevoegdheden delegeren geen eenvoudige beslissing is. Meestal kan dit ook niet onmiddellijk in de organisatie ingevoerd worden. In sommige bedrijven is het een proces van meerdere maanden, zelfs jaren. Voor de ondernemer is het een oefening in leren “loslaten”. Voor de medewerker betekent het “écht verantwoordelijkheid” opnemen voor de resultaten van het bedrijf.

  • Om de overgang goed te laten verlopen, is er enerzijds een duidelijk kader nodig met transparante spelregels. Hulpmiddelen om dit kader duidelijk te definiëren zijn het uitschrijven van een missie, waarden, doelen, rollen, processen, etc.

  • Anderzijds speelt leiderschap hier een cruciale rol, en dit in de breedste zin van het woord. We zijn niet veel met uitgeschreven rollen en processen waar niemand zich aan houdt. Leiderschap is en blijft doorslaggevend binnen organisaties. Op welke manier dit leiderschap ingevuld wordt, is uiteraard afhankelijk van zeer veel factoren zoals sector, bedrijfscultuur, grootte van het bedrijf, etc.
    Binnen het bedrijf gezamenlijke “inzichten” verwerven over de invulling van dit leiderschap is een eerste stap in de goede richting. Dit soort gesprekken gebeurt nog te weinig binnen bedrijven.

Ondernemers die zich weten te omringen met de juiste medewerkers en hen vertrouwen en verantwoordelijkheid kunnen geven, hebben een hefboom in handen om hun bedrijf verder te laten groeien en bloeien. Medewerkers die op hun beurt deze verantwoordelijkheid willen opnemen, zullen een grotere zinvolheid in hun job ervaren. Kortom, een win-winsituatie voor beide partijen!

Nieuwsbrief

Gratis bedrijfsadvies in jouw mailbox.

* verplicht veld
CEO Lootens Line

CEO Lootens Line

Els leert ons bedrijf steeds beter kennen en ontdekt zo de remmingen voor groei.
Jan Lootens
Pittman Seafoods

Pittman Seafoods

Als je intern zaken wil doen bewegen in je onderneming, is het goed om een extern persoon in te schakelen.
Joke Vandepitte
Hellyn kartonnage

Hellyn Kartonnage

In het kader van een verdere duurzame groei van ons familiebedrijf fusioneerden we begin vorig ja

Mieke Hellyn
Gheeraert Transport

Gheeraert Transport

Via overnames zijn we ons transportbedrijf aan het uitbouwen tot een groep.

Stijn Gheeraert
Vind!

Vind!

Wat alnus echt onderscheidt van andere adviesbureaus, is dat ze onmiddellijk nieuwe opportuniteiten aanstippen.
Nathalie Christiaens

Tools

Pak problemen aan in 7 stappen

De ‘empathy map’ helpt om inzichten te verwerven in de belevingswereld van je medewerkers.

Leren en aandacht voor leren zijn dé sleutel voor organisaties om flexibeler en wendbaarder te ku

De STAR-methode (Situatie-Taak-Actie-Resultaat) is een hulpmiddel om het gedrag van een kandidaat

Denk na over de arbeidsinhoud van jobs
Analyseer problemen: bekijk oorzaken en gevolgen