EHBL: hoe laat je jouw bedrijf meer los?

03 september 2024
EHBL: hoe laat je jouw bedrijf meer los?

“Je moet leren loslaten” is een vaak gehoord advies. Het klinkt zo simpel, maar voor veel ondernemers is het één van de moeilijkste dingen om te doen. Hoe kun je de controle loslaten zonder dat je grip verliest op je onderneming? Met Eerste Hulp Bij Loslaten geef ik je graag enkele praktische tips.

Waarom loslaten?
In veel familiebedrijven draait het succes grotendeels om de ondernemer zelf. Jouw kennis, vaardigheden en inzichten maken het verschil. Toch is leren loslaten en delegeren cruciaal. Je bedrijf wordt namelijk pas écht waardevol wanneer de afhankelijkheid van jou als ondernemer verdwijnt. Als het bedrijf te veel om jou draait, is het moeilijk schaalbaar en onverkoopbaar. De resultaten zullen meteen teruglopen van zodra jij je terugtrekt.

Laat je bedrijf (op)groeien
Loslaten heeft vooral te maken met het coachen van je bedrijf naar de volwassenheidsfase. Komt alles en iedereen bij jou terecht? En ben je zelf nog te veel bezig met uitvoerende taken? Dan ben jij de rem voor verdere ontwikkeling van je bedrijf. Delegeren en loslaten zijn hier wel degelijk de sleutel tot succes.

Aan de slag met praktische tips

  1. Stel prioriteiten
  2. Maak een lijst van alle taken die je momenteel uitvoert. Destilleer hieruit de strategische zaken die jij als ondernemer moet blijven uitvoeren. De andere taken kan je uitbesteden aan je team.

  3. Bouw een sterk team
  4. Je team is essentieel. Werf de juiste mensen aan en investeer in de ontwikkeling van die getalenteerde medewerkers. Creëer een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen.

  5. Delegeer met vertrouwen
  6. Bekijk welke taken je kan overdragen aan competente medewerkers. Zorg voor een goede opleiding en leg duidelijk uit aan welke criteria het resultaat moet voldoen. Vertrouw daarna op het kunnen van je team. Loopt er toch iets mis? Neem de taken niet terug over maar zorg dat je medewerkers kunnen leren uit hun fouten.

  7. Reflecteer en leer
  8. Twijfel je of je een bepaalde taak aan iemand anders kan toevertrouwen? Stel je dan de vraag ‘wat is het ergste dat kan gebeuren?’. Vaak valt het antwoord best mee en zijn de gevolgen minder ernstig dan je denkt. Evalueer regelmatig je eigen rol en betrokkenheid bij je bedrijf en stuur bij waar nodig. Van successen kan je leren en wanneer iets minder goed loopt, pas je de aanpak eenvoudigweg aan.

  9. Automatiseer routinetaken
  10. Gebruik tools en software om repetitieve taken te automatiseren. Zo krijg je meer tijd en ruimte om je te concentreren op strategische beslissingen.

    Eerste Hulp Bij Loslaten
    Weet je niet goed waar te beginnen? Ik help je graag met Eerste Hulp Bij Loslaten! Samen bekijken we je positie in het bedrijf, bakenen we taken af en leren we delegeren. Contacteer me gerust via 0470 82 46 66 of els.maes@alnus.be. Ik kijk ernaar uit om jou te helpen!

Nieuwsbrief

Gratis bedrijfsadvies in jouw mailbox.

* verplicht veld
Bhobo Brush

Bhobo Brush

Uit de jurysessie tijdens een mini-MBA, georganiseerd door Voka West-Vlaanderen, kwam naar voren

Christophe Hochepied
Vanrobaeys

Vanrobaeys

De afgelopen jaren timmerden we hard aan de groei van ons familiebedrijf.

Jorgen Vanrobaeys
Droessaert

Droessaert

Els heeft een hands-on-mentaliteit en een sterk vermogen om mensen te doorgronden.
Kristof Droessaert
Dewaflex

Dewaflex

"Els brengt haar no-nonsense aanpak op een correcte, directe én empathische manier over."

Pieter Dewaele
Dupont

Dupont

Het afgelopen decennium zette ik als opvolger van het familiebedrijf in op professionalisering, w

Sarah Dupont

Tools

Maak het onmogelijk om fouten te maken
Verwerf inzicht in het functioneren van je management team
Stel vast welke krachten een verandering stimuleren of belemmeren
Leer uit ervaringen

De ‘empathy map’ helpt om inzichten te verwerven in de belevingswereld van je medewerkers.

Denk na over de arbeidsinhoud van jobs