Eenzaamheid en ondernemerschap: hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

12 september 2022
Eenzaamheid en ondernemerschap: hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

Je herkent het misschien wel. Als startende ondernemer had je het gevoel deel uit te maken van je team. Nu je bedrijf groeit, ligt dit allemaal wat moelijker en sta je vaak alleen bovenaan de organisatie. Je moet geregeld moeilijke beslissingen nemen die niet altijd door iedereen begrepen worden. Je werkt een aantal scenario’s uit, maar je hebt niemand om ze aan af te toetsen. Uiteindelijk moet jij de moeilijke knoop doorhakken en dat kan een eenzame plek zijn.

Vraag het aan een willekeurige ondernemer en hij of zij zal je beamen dat er een bepaalde vorm van eenzaamheid in de reis zit. Dat eenzame gevoel is echter een onderwerp dat meestal wordt genegeerd en zelden besproken. Ondernemen kan dus heel eenzaam zijn, maar dat hoeft niet. Zodra je er bewust mee omgaat, is eenzaamheid goed tegen te gaan.

De impact van eenzaamheid op jou als ondernemer

 

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid ervoor zorgt dat mensen minder plezier ervaren. Daarnaast zorgt het voor een toename van spanning en angst. Mensen die zich geregeld eenzaam voelen, worden vaak ook hard. Misschien heb je al gemerkt dat je inlevingsvermogen verliest, meer gaat oordelen en minder tolerant bent voor de onvolmaaktheden van anderen. Je eenzaamheid heeft dus effect op jou en kan zelfs leiden tot een burn-out.

Al die innerlijke impact van eenzaamheid heeft natuurlijk ook effect op jouw gedrag als ondernemer. Een eenzame ondernemer staat minder open voor dialoog en dat kan de relatie met je medewerkers in de weg zitten. Er wordt wel eens gezegd dat eenzaamheid de prijs van succes is. Toch ben ik ervan overtuigd dat eenzaamheid aanvaarden geen goed advies is.

Eenzaamheid (h)erkennen

 

Het is belangrijk dat je de signalen van eenzaamheid bij jezelf weet te erkennen. We kennen allemaal wel een ondernemer waar we ons zorgen over maken en die het zelf niet merkt in het midden van de storm. Erkenning van de eenzaamheid is nu eenmaal niet eenvoudig, maar wel de eerste stap in de richting van een oplossing.

Uit schrik voor afwijzing schakelen heel wat ondernemers hun gevoelens uit. Dat is niet goed. Je oefent beter op het herkennen van je gevoelens, ook eenzaamheid. Maak daarom tijd om te reflecteren, hou een dagboek bij, lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, etc. Sta toe jezelf te herkennen in verhalen van anderen en durf er open over te zijn.

Vluchten door veel contacten en activiteiten

 

Vaak hebben we de neiging om te vluchten voor eenzaamheid door ons te omringen met mensen die ons helpen de eenzaamheid te vergeten: een overdaad aan oppervlakkige sociale contacten, te veel activiteiten buitenshuis en op naar het volgende feestje. De belangrijkste factor in eenzaamheid is echter niet het aantal of de frequentie van contacten. Eenzaamheid wordt veroorzaakt door een tekort aan diepe, betekenisvolle relaties. We vluchten in veel contacten of bestrijden eenzaamheid met verslavingen, alcohol op kop. ‘Eenzaam Samen’ heet dat dan. Zorg er daarom voor dat je ook echt tijd maakt voor sociale activiteiten met vrienden en familie. Dat is niet alleen leuker voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. 

Je bent niet alleen in die eenzaamheid

 

Het goede nieuws is dat je niet alleen bent in die eenzaamheid. Zowat elke ondernemer heeft er op een gegeven moment last van. Steeds meer ondernemers zoeken een klankbord bij gelijkgestemden: collega-ondernemers, vrienden, familie, externe adviseurs. Hopelijk vind ook jij de kracht om open te zijn en te delen wat er echt aan de hand is. Eerlijk zijn en durven toegeven dat je soms hulp nodig hebt, is een teken van sterkte.

Nieuwsbrief

Gratis bedrijfsadvies in jouw mailbox.

* verplicht veld
KLIMA+

KLIMA+

Om een mooi beeld te krijgen van de firma voerde Els, na een paar gesprekken met mezelf, ook een gesprek met de verantwoordelijke van elke vestiging
Peter De Vos
Schilderwerken De Roo

Schilderwerken De Roo

Als bedrijfsleider van de derde generatie voelde ik de nood aan meer structuur binnen ons familie

Peter De Roo
Vanrobaeys

Vanrobaeys

De afgelopen jaren timmerden we hard aan de groei van ons familiebedrijf.

Jorgen Vanrobaeys
Habitat

Habitat

Om Habitat verder te laten groeien was er nood aan meer structuur in de organisatie.

Emmanuel Louf
Entrio

Entrio

Het gaat echt om een individueel traject, waarbij Els volledig mee stapt in het verhaal van het bedrijf.
Veerle Verfaille

Tools

De waarderende aanpak is een methode die gericht gebruikt maakt van positieve ervaringen en voorb

Analyseer problemen: bekijk oorzaken en gevolgen
Leer uit ervaringen
Maak een inspirerend toekomstverhaal
Objectiveer je beslissing